Imagebild Container vor Himmel
 

Blog

Belangrijke PV-normen

DIN 4105, VDE 0126, brandbeveiliging en nog veel meer

De wereld van fotovoltaïsche energie kan complex zijn, omdat het verschillende componenten uit diverse sectoren samenbrengt, zoals elektrotechniek en bouwtechnologie. Om deze reden bestaan er verschillende standaarden en richtlijnen die gevolgd moeten worden, afhankelijk van het specifieke project. Deze eisen kunnen variëren op basis van de regio en de locatie van het project. In deze blogpost wordt een beknopt overzicht gegeven van de meest gangbare fotovoltaïsche standaarden.

PV-normen voor zonnepanelen

Zonnepanelen dienen beschouwd te worden als integraal onderdeel van een gebouw en moeten daarom voldoen aan specifieke structurele normen die eveneens van toepassing zijn op andere bouwmaterialen. Deze normen specificeren bepaalde eigenschappen of weerstandsklassen waaraan de module moet voldoen. Het al dan niet voldoen van een module aan deze normen wordt niet altijd uitsluitend vermeld op het datasheet. De relevante informatie dient mogelijk beschikbaar te zijn op de website van de fabrikant, doorgaans te vinden onder secties als Downloads, Certificaten, CE-conformiteit of vergelijkbare termen.

NormDoel
DIN EN IEC 61730De veilige elektrische en mechanische werking van fotovoltaïsche modules
DIN EN IEC 61215Geschiktheidstype en goedkeuringstype / bijvoorbeeld een hageltest
DIN 4102

Brandveiligheidsklassen, die ook worden toegepast op andere bouwcomponenten, zijn relevant voor fotovoltaïsche modules. De specifieke klasse waaraan de modules moeten voldoen, hangt af van de installatiespecifieke situatie.

EN 13501
IEC 61701Zoutnevel-corrosietest
IEC 62716Ammoniak corrosietest
IEC 60068Een reeks normen die diverse milieueffecten in overweging neemt

PV-normen voor omvormers

Er bestaan enkele specifieke normen die alleen van toepassing zijn op omvormers, terwijl andere normen algemeen gelden voor opwekkingssystemen in het laag- of middenspanningsbereik. Oostenrijk hanteert zijn eigen normen waaraan opwekkingssystemen moeten voldoen.

NormDoel
VDE 4105 & 4110Normen voor laag- en middenspanning
DIN EN 50549Voorschriften voor opwekkingssystemen die parallel werken met het laagspanningsnet
DIN EN 55011Storingsemissies
DIN EN 62109Veiligheidseisen voor omvormers
IEC 63027Vlamboogdetectie
VDE 0126-1-1Conformiteitsverklaringen/Goedkeuringscertificaten

PV-normen voor batterijen

VDE-AR-E 2510-50:2017-05 beheert de gehele levensduur van batterijopslagsystemen. Er bestaan ook enkele meer gespecialiseerde normen die van toepassing zijn in specifieke gevallen, zoals bij installaties van opslagsystemen in industriële omgevingen of wanneer ze uitgerust worden met besturingseenheden. 

NormZweck
VDE-AR-E 2510-50:2017-05Veiligheidsvoorschriften voor vaste batterijopslagsystemen met lithiumbatterijen
IEC 62619veiligheidseisen voor lithiumaccu's en -batterijen voor industriële toepassingen

Algemene normen en benamingen

Naast de normen die specifiek zijn voor componenten, worden bij PV-systemen en -componenten, respectievelijk voor fabrikanten van PV-componenten, ook algemene normen en voorschriften toegepast.

NormDoel
EU-conformiteitsverklaringCE-markering. De fabrikant verklaart, zonder verplichte controle, maar op eigen verantwoordelijkheid, de conformiteit met alle van toepassing zijnde eisen.
IEC 60529Bescherming tegen externe invloeden zoals stof of water
ISO 9001Kwaliteitsmanagement
IEC 62941
ISO 14001Milieumanagement
ISO 45001Arbeids- en gezondheidsbescherming
ISO 14064

Normen met betrekking tot de vermindering van broeikasgassen