Imagebild Container vor Himmel
 

BLOG: Micro-omvormer

Micro-omvormer

DE VOORDELEN VAN MICRO-OMVORMERS

Schaduw, sneeuw, vuil en kleine defecten: allemaal factoren die het functioneren van een zonnepaneel kunnen beïnvloeden. Door het gebruik van micro-omvormers voorkom je dat dit de efficiëntie van je gehele zonne-energiesysteem vermindert. De micro-omvormers zijn namelijk per paneel geïnstalleerd om deze individueel te optimaliseren. Zo haalt één zonnepaneel nooit het gehele systeem omlaag, wat wel het geval is met centrale omvormers of string-omvormers.

De voordelen van micro-omvormers zijn talloos: naast de efficiëntie en betrouwbaarheid zijn ze veelzijdig en gemakkelijk te installeren. In deze blog verkennen we de voordelen van het gebruik van micro-omvormers.

HOE WERKT EEN MICRO-OMVORMER?

Micro-omvormers worden gebruikt bij de installatie van zonne-energiesystemen. De micro-omvormer wordt rechtstreeks aangesloten op een zonnepanelen en wordt daarom vaak een paneelomvormer genoemd.

Het zonnepaneel genereert gelijkstroom. De micro-omvormer zet deze gelijkstroom om in wisselstroom. De opgewekte wisselspanning kan dan in het huishouden worden gebruikt of de elektriciteit kan aan het stroomnet worden geleverd.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN MICRO-OMVORMERS?

Het opvallendste van een micro-omvormer ten opzichte van een omvormer is dat een micro-omvormer meestal op één zonnepaneel wordt geïnstalleerd. Bij de andere soorten omvormers daarentegen wordt één omvormer centraal gebruikt voor meerdere zonnepanelen om de wisselstroom op te wekken.

Verschillende modules worden daarom in serie geschakeld, wat betekent dat de module die het minste vermogen genereert, het vermogen voor alle modules bepaalt. Als een module bijvoorbeeld in de schaduw ligt en een overeenkomstig laag vermogen produceert, verlaagt dit alle andere modules die in dezelfde string zijn geïnstalleerd. Deze modules leveren hetzelfde lage vermogen, zelfs als ze bij perfect zonlicht het volledige vermogen zouden kunnen leveren.

Micro-omvormers lossen dit nadeel op: Elk zonnepaneel kan individueel en onafhankelijk van de andere panelen de maximale opbrengst bereiken dankzij zijn eigen micro-omvormer. De monitoring en besturing van de afzonderlijke zonnepanelen wordt ook verzorgd door de moduleomvormers. Als een afzonderlijke module last heeft van schaduw of zelfs beschadigd is, heeft dit geen effect op de andere modules.

HOE WERKT MPPT (MAXIMUM POWER POINT TRACKING) ?

Een MPPT wordt meestal geïnstalleerd in veel micro-omvormers. MPPT staat voor Maximum Power Point Tracking. Dit betekent dat de MPP-tracker de stroom-spanningscurve volgt en het punt herkent waarop het maximale vermogen wordt opgewekt. Het herkent dus op welk punt van de stroom-spanningskarakteristiek het product (P gemeten in watt) van spanning (U in volt) en stroom (I in ampère) het grootst is.

Het Maximum Power Point (MPP) is het grootste mogelijke product (Watt) van stroom (I) en spanning (U). Het verschuift afhankelijk van de temperatuur, bestraling of schaduw en wordt daarom steeds opnieuw bepaald. Hierdoor kan de opbrengst en het vermogen per zonnepaneel worden geoptimaliseerd.

VEILIGHEID

Een belangrijk voordeel van micro-omvormers is dat ze werken met wisselstroom in plaats van gelijkstroom met een hoge spanning, waardoor er minder kans is op  vlambogen. Dit is veiliger werken voor installateurs en de gebruiker van het zonnepanelensysteem lopen minder risico op storingen, brand en andere problemen die kunnen voorkomen door een hoge gelijkstroom spanning.

Eenvoudige planning en installatie van micro-omvormers

Micro-omvormers hebben nog een voordeel voor installateurs: het bijzondere aan dit type omvormer is dat het veel flexibiliteit biedt op het gebied van installatie en planning.

Bij de installatie van zonnepanelen wordt meestal één micro-omvormer per module gemonteerd. Afhankelijk van de fabrikant kan het aantal worden verhoogd tot maximaal twee zonnepanelen per micro-omvormer. Dit maakt het eenvoudiger om de zonnepanelen te installeren op daken met verschillende dakoriëntaties of dakkapellen. Elke module kan afzonderlijk worden uitgelijnd en er hoeft minder rekening te worden gehouden met schaduw of dakkapellen. Dit vereenvoudigt ook de planning van de zonne-installatie.

Tijdens de planning en installatie is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste micro-omvormers worden geselecteerd voor het juiste modulevermogen. Daarnaast moet rekening worden gehouden met het maximale aantal micro-omvormers per string in verhouding tot het stringvermogen. Afhankelijk van de fabrikant kan een bepaald aantal micro-omvormers in serie worden geschakeld. Deze gegevens zijn te vinden in de installatie-instructies van de betreffende producten.

Vertaald met DeepL.com (gratis versie)

Micro-omvormers in de Krannich webshop

Micro-omvormers kun je toepassen bij verschillende projecten, zoals kleine tot middelgrote dakinstallaties of balkon-energiecentrales. In ons assortiment vind je verschillende micro-omvormers van gerenommeerde fabrikanten zoals APSystems of Enphase Energy

Meer informatie over de micro-omvormers van Enphase Energy? Lees de blogpost Micro-omvormers en energieopslag van Enphase.

Hier vind je de verschillende omvormers van top-fabrikanten voor al jouw projecten, die de Krannich webshop biedt.

Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste micro-omvormers voor jouw zonne-energiesysteem. Neem contact met ons op voor meer informatie.